2010. június 10., csütörtök

Zajártalom

Most komolyan. Délelőtt 10 óra van. József körút. Harminc fok'. Az emberek feszültek, és hülyék a melegtől. A hülye autósok dudálnak ok nélkül, és okkal is a hülye gyalogosokra akik keresztül-kasul átszaladgálnak a körúton, csakhogy megspóroljanak 3 percet a tűző napon (mellesleg valahol érthető). A körút fő közlekedési útvonala a 4-6-os villamossín miatt az összes szirénázó járműnek, plusz a sok rohadtul hangos új villamos (mert nagyon hangosak) kétpercenként. Aztán a villamos is csenget orrba-szájba az autósok, biciklisek, gyalogosok miatt. Az utcán a sok füstös óbégat úgy óránként kétszer.
Én pedig ülök itt nyugiban, miután kiosztottam a munkát, és kiosztottam az embereket is, hogy: aludni otthon kell, és leszarom hogy buli volt este, játszani otthon kell, és leszarom hogy elrohadnak a kibaszott fészbúkos virtuálgazdaságban a virtuálparasztok retkei. És leszarom hogy ki mit gondol, ez egy munkahely, és lehet rám haragudni. Sírnak hogy kevés a fizetés, és így napi kb. 3-4 órát ha dolgoznak. Amit ha kiszámolunk, királyi órabérre jön ki. Úgyhogy azthiszem még egy kis takarítás jön hó végén.
Szóval nyugiban ülök, programoznék, de a fenti sok zaj miatt úgy felmegy a pumpa... érzem hogy a szívem már kalapál mint az állat, feszült vagyok és kiabálni, törni-zúzni tudnék. Elegem van a zajokból.

Kis idézet a zajártalom következményeiről:
A zajszennyezés káros hatásai sajnos nemcsak akkor jelentkeznek, ha valaki erős hanghatásoknak teszi ki magát, hanem akkor is, ha tartósan olyan környezetben él, ahol a zajszint magasabb a megengedettnél. Ez a határérték nappal 55, éjjel pedig 45 decibel. A huzamosabb zajterhelés azért veszélyes, mert a halláscsökkenés mindig 4-6000 hertz tájékán, a magas hangoknál kezd kialakulni, ami a beszédértést nem befolyásolja, tehát megvan rá az esély, hogy az ember észre sem veszi a halláskárosodás folyamatát.
A zajártalom okozta süketülés visszafordíthatatlan folyamat, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható! Az időskori halláskárosodás hátterében sok szakorvos szerint nem a meghosszabbodott átlagéletkor, hanem az egész életen át elviselt zajszenny áll. Más oldalról megközelítve: a zajszennyezés akár nyolc-tíz évvel is megrövidítheti az ember életét. Tartós zajártalom következtében idegrendszeri bántalmak, csökkent koncentrálóképesség, megnövekedett reakcióidő, állandó fáradtság, alvási zavarok, magas vérnyomás és emésztési zavarok alakulhatnak ki.